Gestaltveiledning eller gestaltterapi?
Gestaltveiledning og gestaltterapi omtales ofte i samme åndedrag og blandes til tider sammen. Det er naturlig for grensene er ikke tydelige. Gestaltterapi ble utviklet innen den psykoterapeutiske behandlingstradisjonen. Gestaltterapien er en terapiform som først og fremst vektlegger menneskets evner og muligheter fremfor å fokusere på sykdom og mangler. Slik oppdaget man tidlig at dens perspektiver og metoder var like nyttige innen pedagogikk og yrkesrettet veiledning. I veiledning er fokuset primært på personlig og faglig vekst og utvikling.
Gestalt
Ordet gestalt er tysk og kan oversettes med et meningsfylt hele eller et komplett mønster.
Gestaltterapi og dets historie
Gestaltterapi ble grunnlagt på 1950-tallet med Laura og Fritz Perls, og Paul Goodman som pionerer. Det er en retning innen humanistisk psykologi og bygger på eksistensialistisk-humanistisk filosofi, fenomenologi og gestaltpsykologi. Den viderefører og enkelte elementer fra psykoanalyse og er influert av østlig filosofi. I dag fremstår gestaltterapien som en gjennomarbeidet teoretisk og terapeutisk modell som har tatt opp i seg og videreutviklet mange sentrale elementer innen både humanistisk psykologi, psykoanalyse og kognitiv terapi.
Gestaltterapi bygger på ideer fra eksistensialistisk og fenomenologisk filosofi og på gestaltpsykologisk læringsteori. Eksistensialismen understreker blant annet det enkelte menneskets frihet og således dets ansvar for sine muligheter og valg.
Fenomenologi er både en vitenskapsfilosofisk retning og en erkjennelsesteori som understreker at vi mennesker alltid er en del av eller delaktige i de observasjoner vi gjør. Vi kan ikke stille oss utenfor som tilskuere til verden. Vi er alltid deltakende fortolkere av vår virkelighet. En fenomenologisk tilnærming er derfor å beskrive hvordan fenomenet trer fram for meg uten å søke bakenforliggende forklaringer.
Gestaltpsykologien
Gestaltpsykologien, som ble lansert av Max Wertheimer, Kurt Koffka og Wolfgang Köhler på 1930- og 40-tallet undersøkte og utviklet teorier om hvordan vi mennesker aktivt organiserer og strukturerer våre sanseinntrykk i meningsfulle helheter, gestalter - som grunnlag for handling og ny læring. Kurt Lewin utviklet sin egen variant av gestalpsykologien som han kalte feltteori. Han studerte hvordan vi organiserer, fortolker, påvirker og påvirkes av omgivelsene våre. Det han kaller feltet eller livsrommet. Han utviklet en sosialpsykologisk modell som står svært sentralt innen moderne gestalt og gestaltterapi.
Grunnleggende ideer
En grunnleggende tanke inne gestalt er at vi mennesker primært er aktører i eget liv og selv har svaret på våre personlige problemer og utfordringer. Gestalt bygger på en overbevisning om at vi kan leve fullverdige liv i overensstemmelse med våre behov når vi blir klar over hvilke muligheter vi har for livsutfoldelse i våre omgivelser og i samhandling med våre medmennesker. De grunnleggende ideer i gestaltterapi er at hvert menneske er ansvarlig for sine valg og handlinger innenfor de begrensninger omgivelsene gir. Økt oppmerksomhet/awareness - er både mål og metode innen gestaltveiledning og -terapi.
Gestaltterapien er, noe forenklet sagt, oppmerksomhetstrening og utforsking av valg. De følelser og tanker vi ikke er oppmerksomme på gjør alltid noe med oss. De følelser og tanker vi derimot er oppmerksomme på har vi mulighet til å gjøre noe med. Erkjennelsen om oss selv skjer i øyeblikket, i situasjoner der mennesker møtes. Dette skjer også i det spontane arbeidet mellom veileder og klient. Gestaltveiledning er grunnleggende relasjonell der opplevelsen og prosessen i møtet mellom veileder og klient hele tiden undersøkes og eksperimenteres med. Veileder legger til rette for oppdagelser og nye erkjennelse gjennom samtale og ved hjelp av enkle og kraftfulle eksperimenter.
Veileders rolle
Et av de viktigste redskapene i gestaltterapi er veilederen selv. Veilederen er ikke objektiv eller nøytral. Han eller hun er selv villig til å gå den andre i møte i et jeg - du forhold.
Awareness eller Mindfulness?
Innen gestaltterapi er begrepet awareness et faguttrykk som oversettes med å være oppmerksomt tilstede i øyeblikket. Mindfulness er i løpet av få år er blitt allment kjent begrep og oversettes innenfor norske psykologiske fagmiljøer med oppmerksomt nærvær. Begrepene er sterkt beslektet og delvis overlappende, men likevel ikke identiske. En kan, noe forenklet, si at mindfulness er et begrep som i større grad beskriver en meditativ eller kontemplativ oppmerksomhet på det som skjer med meg og i meg fra øyeblikk til øyeblikk, mens awareness innen gestaltterapi er en mer aktiv relasjonell oppmerksomhet som påvirker hvordan jeg tar valg og handler i situasjonen. Selv om essensen i begrepene tilsynelatende er lik gjør den sammenheng de opptrer i dem forskjellige.